Autoverzekering

Als eigenaar van een auto bent u verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Hiermee bent u in de meeste gevallen verzekerd voor schade die uw voertuig veroorzaakt. Over het algemeen heeft u de keuze uit drie dekkingen: standaard WA, WA + beperkt casco en full casco. Deze laatste dekking wordt ook wel all risk genoemd.

Welke autoverzekering en dekking het best bij u past, is afhankelijk van uw wensen en uw auto. Benieuwd waar u het best een verzekering voor uw auto af kunt sluiten? Wij voorzien u graag van vrijblijvend advies. U kunt ons hiervoor bellen, maar ook bereiken via de e-mail.

Om direct een passende offerte uit te kunnen brengen, vragen wij u uw kenteken, adresgegevens en geboortedatum aan ons door te geven. Ook ontvangen we graag uw opgebouwde vrije jaren en een schatting van het aantal kilometers (bijvoorbeeld: minder dan 7.500 km) dat u van plan bent met deze auto te gaan rijden.

De 3 type autoverzekeringen in een notendop

Bij het uitkiezen van een autoverzekering heeft u pakweg keuze uit drie verschillende dekkingen. Hieronder lichten we de dekkingen in het kort toe. De precieze dekking en vergoeding kan verschillen per verzekeraar. Het is daarom goed om diverse verzekeraars met elkaar te vergelijken. Wees u ervan bewust dat als schade wordt veroorzaakt door nalatigheid (bijvoorbeeld roekeloos gedrag), de verzekeraar kan besluiten schade of letsel niet te vergoeden. Naast een autoverzekering raden wij altijd aan een schadeverzekering inzittenden(!) bij te sluiten, zeker voor uzelf.

WA verzekering

WA

Deze autoverzekering vergoedt alleen schade die uw voertuig aanbrengt aan andere personen of spullen. Deze verzekering wordt vaak aangeraden voor wat oudere auto’s.

WA beperkt casco

WA+ (beperkt casco)

Een autoverzekering met beperkt casco vergoedt schade aan derden én sommige schades aan uw eigen auto. Denk bijvoorbeeld aan ruit-, storm- en brandschade en diefstal.

Allrisk autoverzekering

All risk (WA full casco)

Een All Risk autoverzekering biedt de meest volledige dekking. U bent hiermee verzekerd voor schade die u toebrengt aan anderen en schade aan uw eigen auto.

Rijbewijs

Hoewel iemand zonder (geldig) rijbewijs geen motorvoertuig mag besturen, is het niet verboden zonder rijbewijs een motorvoertuig te kopen. De kans dat de aanvrager toch zelf gaat rijden is niet ondenkbaar. Daarom zijn deze aanvragen vaak niet acceptabel.

Omdat de kentekenhouder wel een verzekeringsplicht heeft kan hij – indien het motorvoertuig wordt gestald – een schorsing van de houderschapsbelasting en ontheffing verzekeringsplicht aanvragen. Dit kan zowel online als bij een postkantoor, mits er aan een aantal voorwaarden is voldaan. Over het algemeen worden hiervoor leges in rekening gebracht.

Let op: de geldigheid van uw alarmcertificaat

Wij merken dat veel voertuigeigenaren niet weten tot wanneer hun alarmcertificaat nog geldig is. Het certificaat is in veel gevallen drie jaar geldig. Na deze periode verloopt de geldigheid. Een verlopen certificaat kan negatieve gevolgen hebben voor het recht op een uitkering bij inbraak of diefstal van uw voertuig. Op de website van Kiwa SCM is er een nieuwe kentekencheck beschikbaar.

Deze check bevat een nieuwe functie waarbij u een mail kunt ontvangen wanneer uw certificaat (bijna) verloopt. Hiervoor moet u uzelf aanmelden, dit gaat niet automatisch. Zes weken voordat het certificaat verloopt, wordt u eraan herinnerd dat er een periodieke keuring moet worden uitgevoerd. Wanneer het certificaat is verlopen, wordt er nogmaals een mail gestuurd. Zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden en komt u nooit voor verrassingen te staan. Aan deze informatie kunt u geen rechten ontlenen.